ODJELU ZA PEDIJATRIJU OPĆE BOLNICE ZADAR DODJELJEN POČASNI NAZIV “PRIJATELJ DJECE”

Koordinacijski odbor akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” dodjelio je Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Zadar počasni naziv – PRIJATELJ DJECE, budući da je Odjel ispunio programske zahtjeve Akcije čiji je cilj promicanje i primjena humanizacije bolničkog liječenja djece. Svečanost dodjele počasne natpisne ploče održana je u petak, 20. ožujka 2009., na Odjelu za pedijatriju Zadarske bolnice.

Zadarska je pedijatrija tako postala 15. dječji bolnički odjel u Hrvatskoj koji nosi počasni naziv “Prijatelj djece” od ukupno 36 bolnica/dječjih odjela uključenih u akciju Za osmijeh djeteta u bolnici.

U ime Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, ploču s počasnim nazivom ravnatelju Odjela za pedijatriju dr. Darku Radmanu, uručio je prof.dr.sc. Josip Grgurić, član SKO-a Akcije i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva.

Tom je prilikom prof. Grgurić podsjetio je kako se ove godine obilježava 20. godišnjica Konvencije o pravima djeteta, međunarodnog dokumenta koji je usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. studenog 1989. godine, a sadrži standarde koje država potpisnica mora jamčiti svakom djetetu. Hrvatska je Konvenciju o pravima djeteta prihvatila 1992. godine.

Također, ove godine obilježava se i 10. godišnjica akcije Za osmijeh djeteta u bolnici.

Koordinacijski odbor Akcije čestita i zahvaljuje svim djelatnicima bolnice i stručnim suradnicima koji su svojim stručnim radom i zalaganjem uspješno ostvarili zahtjeve humanizacije bolničkog liječenja djece u okviru akcije Za osmijeh djeteta u bolnici.

Akciju Za osmijeh djeteta u bolnici vodi od 1999. godine Koordinacijski odbor kojeg čine stručnjaci iz tri udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara, te predstavnici iz tri ministarstva: zdravstva i socijalne skrbi; obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i znanosti, obrazovanja i športa.

Cilj je Akcije promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije tijekom bolničkog liječenja, a ostvaruje se kroz 12 programskih područja, koji imaju definirane propozicije, koje bolnica/dječji bolnički odjel treba izvršiti kako bi dobila počasni naziv – Prijatelj djece.

Akcija je uvrštena je u Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. – 2012. godine, a u skladu s Konvencijom UN-a o pravima djeteta.

Tijekom 2007. i 2008. godine tvrtka Procter & Gamble, robna marka Ariel, donirala je milijun kuna kako bi se pomoglo bolnicama u bržem ostvarivanju propozicija akcije Za osmijeh djeteta u bolnici i to namjenski za nabavu igrački i pribora za edukativno-zabavne aktivnosti djece u bolnicama, za ugodniji izgled bolničkih prostora u kojima borave djece i za dopunsku edukaciju osoba koje vode i organiziraju edukativno-zabavne aktivnosti s djecom u bolnicama. Sredstva iz Ariel donacije dobio je i Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zadar za opremanje dječje igraonice.