IZVJEŠTAJ DJEČJEG FORUMA MLADOST ZA 2016. GODINU

Dječji forum Mladost OŠ Eugena Kumičića priključio se 11. 3. humanitarnoj akciji “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” koju organizira Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca.

Cilj ove humanitarne akcije bio je da se od novca prikupljenog reciklažom skupljenih čepova sufinancira kupnja skupih lijekova za oboljele od leukemije i limfoma.

18.3. bilježili smo nadolazeći Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Članovi Dječjeg foruma bili su gosti učenika posebnih odjela u našoj školi. Djeca su se družila na kreativnoj radionici koje su osmislile i vodile naše vrijedne defektologinje. Cilj ove radionice bio je uklanjanje predrasuda i isključenosti djece s teškoćama u razvoju. U holu OŠ Eugena Kumičića održana je prezentacija o Down sindromu. Prezentaciju je pripremila Patricija Kovačić, učenica 8. b razreda i dugogodišnja članica DF Mladost. Učenici su obukli različite čarape kako bi podržali i obilježili Dan osoba s Down sindromom.

22.3. uključili smo se u međunarodni projekt „Djeca za mir u svijetu“. Cilj projekta „Djeca za mir u svijetu“ je pridonijeti učvršćivanju mira u Ukrajini i diljem svijeta stvaranjem svjetske karte mira od papirnatih golubica s porukama mira djece diljem svijeta.

U Saboru je 18.5. održan 11. susret Dječjih foruma Saveza društava „Naša djeca“ sa saborskim zastupnicima. DF Mladost predstavljali su Dorotea Suhi i Filip Grahovac koji su pripremili izlaganje na temu Mogućnosti školovanja u našem gradu.

Početkom nove školske godine, DF Mladost je postao bogatiji za nove članove. Evo kako smo obilježili početak „novih radnih pobjeda”. Snimili smo radijsku emisiju „Nek’ se čuje i naš glas“ koja je bila emitirana u ponedjeljak, 3. 10. u 11 sati na frekvencijama lokalne radio postaje.

Tema je emisije Znanost i mladi, a gosti su Sanela Jukić, prof. matematike i Eugenijalci David Sertić, Hana Jukić, Dora Baćani i Gita Špoljarić.

Jedna od aktivnosti kojom smo započeli Dječji tjedan bila je pisanje poruka odraslima.Mi smo ovu aktivnost započeli poticanim riječima koje glase:

“Djeca imaju pravo na slobodno izražavanje svoga mišljenja!”

“Odrasli, slušajte djecu… i vi ste nekada bili djeca!”

1. 10. 2016. održan je susret djece Dječjih foruma Osmijeh i Mladost s voditeljicama Elvira Vujčić i Brankicom Safin sa županicom Sanjom Bošnjak.

Djeca su iznijela svoje želje i potrebe (bazen, besplatni udžbenici, posao roditeljima…), a gđa Sanja detaljno i realno objasnila mogućnosti.

1. 10. obilježili smo Međunarodni dan djevojčica. Različitim aktivnostima osvijestili smo naše vršnjake kako žive djevojčice diljem svijeta i na koje sve poteškoće nailaze.
  1. 10. druženje u DF Mladost obilježilo je igranje društvenih igara. Bilo je zabavno i dinamično.

Ah, ta škola…tema je radijske emisije koju su pripremili i snimili članovi DF Mladost. Gosti emisije bili su: Matej Tokić i Lana Brdarić, učenici 5. razreda te Božica Majhen, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića. Voditeljica emisije: Nives Halužan, učenica 8.r

Od 15. listopada do 15. studenoga obilježili smo Mjesec hrvatske knjige… Čitali smo “100 na sat”

1. studenog članovi DF Mladost Nives Halužan i Viktor Lovrić su još jednu radijsku emisiju Nek’ se čuje i naš glas. Tema emisije bila je terenska nastava učenika osmih razreda OŠ Eugena Kumičića u Vukovaru.
  1. studenoga posjetili smo gradonačelnika. S njime smo razgovarali o problemima koji nas muče i što bismo željeli promijeniti u našemu gradu.
  1. studenoga obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Vukovara.

U gradskom središtu zapalili smo lampione i pomolili se kod Križa mučenika. U prosincu smo zajedno s Vijećem učenika OŠ Eugena Kumičića, organizirali humanitarnu akciju pod nazivom „Svako dijete zaslužuje igračku“.

1. 12. snimili smo radijsku emisiju u suradnji s Vijećem učenika naše škole.

Tema emisije su “web detektivi”, a tko su oni i što im je zadatak rekla nam je pedagoginja OŠ Eugena Kumičića gospođa Nataša Ivanić i predstavnici Vijeća učenika Sara Škiljić i Mateo Šarabok, učenici 6. razreda.

Uoči Božića održano je božićno druženje za sve članove i simpatizere DF Mladost.

1. siječnja obilježili smo Dan sjećanja na žrtve holokausta (Čitanje ulomaka Dnevnika Ane Frank)
  1. 2. pripreme za Dan zaljubljenih – pisanje i čitanje ljubavne poezije, pisanje ljubavnih pisama, slušanje ljubavnih pjesama…

Aktivnosti koje planiramo do kraja školske godine:

1. 3. – Dan žena
  1. 3. – Međunarodni dan sreće
  1. 3. – Svjetski dan sindroma Down
  1. 3. – Međunarodni dan borbe protiv rasizma
  1. 4. – Svjetski dan šale
  1. 4. – Međunarodni dan dječje knjige
  1. 4. – Dan planete Zemlje i Dan hrvatske knjige 30. 4. – Međunarodni dan odgoja bez batina

(druga nedjelja u svibnju) – Majčin dan i sudjelovanje u priredbi koju organizira DND

1. 5. – Međunarodni dan obitelj