Glas djece Dječjih foruma u Saboru RH

Godišnji susret predstavnika djece Dječjih foruma sa zastupnicima u Saboru RH

Zagreb – djeca iz 18 Dječjih foruma iz gradova i općina diljem Hrvatske – Banova Jaruga, Bukovlje, Dubrovnik, Đakovo, Kutina, Lovran, Nova Gradiška, Opatija, Osijek, Ravna Gora, Slatina, Slavonski Brod, Varaždin, Vinkovci, Vrgorac, Zabok, Zagreb – Vidovec , 6. studenog 2006. šestu godinu zaredom posjetila su Sabor Republike Hrvatske gdje je održan zajednički susret sa zastupnicima, predstavnicima državnih tijela, ustanova i službi koje vode brigu o djeci i ostvarivanju prava djeteta. Sjednicu je otvorio i vodio gospodin Franjo Arapović, član Odbora za obitelj, mladež i šport. Predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić zahvalila je na prijamu i pozvala prisutnu djecu da iznesu svoja razmišljanja, poruke i prijedloge.

Djeca iz Dječjih foruma prisutnim zastupnicima izložila su po jednu aktualnu, i za djecu važnu temu, iz života djeteta i grada/općine u kojoj žive. Dječja izlaganja bila su podijeljene u pet tematskih područja: Humani odnosi u društvu, Škola i slobodno vrijeme, Socijalna skrb za djecu, Utjecaj medija na život djece te znanja i iskustva o životu djece u Europi i svijetu.

Istaknuti su problemi i pomoć siromašnim i usamljenim osobama, djeci na ulicama, primjerima kako djeca se udružuju i sama pokreću humanitarne akcije za svoje vršnjake, pokazujući solidarnost vlastitim primjerom.

Što djeci donosi HNOS i provodili se uspješno u školskoj svakodnevnici te što im je potrebno da kvalitetno provode svoje pravo na slobodno vrijeme, od općeg je interesa za djecu. Zaključak je da za to treba osigurati opremu u školama, opremiti dječja igrališta, izgraditi kupališta, klizališta, a i kina koja će prikazivati samo filmove za djecu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADjeca iz Dječjih foruma posebno ističu i upozoravaju na važnost i potrebu cijele zajednice za brigu i zaštitu djece s teškoćama u razvoju. Posebno je snažan njihov glas i poziv da se poduzmu mjere za suzbijanje nasilja među djecom i u obiteljima te spriječi konzumiranje alkohola, cigareta i sve pristunije dječje ovisnosti o kockanju i klađenju.

Posebnu pozornost zastupnika privukle su teme ovisnosti djece o medijima te istraživanja djece o štetnom utjecaju na djetetov rast i razvoj nasilja u TV filmovima i emisijama s neprikladnim sadržajima za djecu kojih je sve više na javnoj i privatnim televizijama. S podatcima dobivenim u istraživanjima djeca ozbiljno misle izići u javnost i pred televizijske urednike.

sabor3_mPrisutni saborski zastupnici i predstavnici nadležnih tijela pokazali su veliki i iskren interes na oštroumna i iskrena dječja izlaganja, uočene probleme i prijedloge, slažući se u jednome da su ponovo ovim susretom s djecom puno naučili, mnogo toga osvijestili i zaključili da će dati svoj maksimum u donošenju zakona i poduzimanju mjera u korist i na dobrobit sve djece u Hrvatskoj.

Sva izlaganja djece bit će objavljena u posebnom Zborniku Poruke djece iz Dječjih foruma zastupnicima u Hrvatskom saboru 2006., koji će izdati Saveza društava Naša djeca Hrvatske te se distribuirati saborskim zastupnicima, ministarstvima, nadležnim tijelima, voditeljima Dječjih foruma u gradove i općine u Republici Hrvatskoj kako bi glas djece – iskazivanje slobodnog mišljenja, poruka, želja i prijedloga djece odraslima imao za svrhu poboljšanje života djece. Ovakvom praksom zajedničkog razgovora djece i odraslih razvija se međusobna tolerancija, poštovanje i uvažavanje različitih mišljenja kao i generacijsko povjerenje između djece i odraslih.

Promatraju li odrasli svijet iz perspektive djece i uvažavaju li dječje mišljenje i iskustvo, lakše će donijeti odluke važne za dobrobit najmlađih.