GODIŠNJI IZVJEŠTAJ DND LEKENIK ZA 2013.GODINU

DND Lekenik osnovano je 1995. godine.  Rad s djecom i za djecu odvijao se kontinuirano kroz dječje skupine, projekte i duge aktivnosti.

U godini 2013.aktivne su bile sljedeće skupine:

– Plesna skupina „Suncokreti“ s voditeljicom Vesnom Radošević

– Likovna radionica s voditeljicom Safetom Ičanović

– Foto-grupa „Zoom“ i  Dječja scena s voditeljicom Ivankom Gajdek.

Dječji forum „Maslačak“ obavljo je samo povremene aktivnosti jer još uvijek nema službenog i stalnog voditelja.

Osim u dječjim skupinama Društvo je okupljalo djecu i odrasle i na ostalim projektima, akcijama i aktivnostima predviđenim Planom rada:

U suradnji s Turističkom zajednicom Općine Lekenik te uz pomoć sponzora i donatora u veljači je organiziran već tradicionalni Dječji maskenbal .Društvo je osiguralo besplatne krafne i čaj te bogatu tombolu. Uz glazbu, ples,i strogi žiri i razigrane voditeljice izabrane su i nagrađene najbolje maske. Prihod od ulaznica i tombola Društvo namjenjuje kao prilog za izlet s djecom. Na Dječjem maskenbalu se angažirao najveći broj članstva: i odraslih, i djece – nominalnih članova.

U ožujku se održala svečana sjednica Izvršnog odbora umjesto skupštine.

U travnju se Društvo uključilo u proslavu Dana Općine. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovala je plesna skupina.

Dan obitelji u svibnju je obilježen prigodnim izložbama u mjestu.

Ljetni mjeseci su protekli okupljanjem dječjih skupina i uređenjem prostorija u kojima Društvo ima sjedište. Posebno su posjećena druženja djece i odraslih pod nazivom „Poziv na sladoled“.

Rujan je protekao u pripremama za obilježavanje Dječjeg tjedna.

Dječji tjedan je obilježen u prvom punom tjednu 10. mjeseca prema posebnom planu: Organiziran je izlet s djecom u Kostajnicu na poznatu Kestenijadu. A u Kostajnici je doživljeno puno toga: doček limene glazbe na željezničkoj stanici, odlazak do spomenika Gordanu Ledereru, zabava u centru Kostajnice ( štandovi, luna-park),odlazak u šumu i branje kestena, izletište Djed, stari grad Zrinskih i upoznavanje s nekim djelićima srednjevjekovnog života – prastari vrtuljak s košarama, giljotina, streličarstvo i sl.).

Na Međunarodni dječji dan započela je akcija pisanja poruka djece odraslima. Priređene su prigodne izložbe u Općini i ambulanti.U prostorijama DND-a priređena je etno izložba pod nazivom „Iz bakine kuhinje“, kao nastavak prošlogodišnje izložbe. Izložbu je posjetio zavidan broj mještana,koji su oduševljeni idejom i nude suradnju na sličnim projektima.  Djeca su crtala na pločniku. Načelnik je organizirao već tradicionalan  prijem djece. Održan je roditeljski domjenak s aktualnom temom povodom Dana djevojčica: Djevojčice nekad i danas.

Mjesec studeni je protekao u znaku obilježavanja Dana dječjih prava: održana je svečana sjednica Izvršnog odbora, pripremljene su prigodne izložbe. Na poziv SOS Dječjeg sela odrasli članovi i djeca uključili su se u akciju čitanja bajki.

U prosincu je obilježen Dan volontera i upriličeno predbožićno druženje djece i odraslih u Društvu, kićenje bora, slušanje božićnih pjesama i skromna darivanja djece.

Udruga je 2013.g. brojila 32 odrasla člana i 20 djece-nominalnih članova. Prema Statutu u ožujku je održana sjednica Izvršnog odbora umjesto skupštine.Podneseni su izvještaji o programu rada i financijskom poslovanju , doneseni su novi program rada i financijski plan.

Program rada je ostvaren zahvaljujući sredstvima iz Općinskog proračuna, tržišnog programa, članarine i donacija. DND i dalje vodi i popunjava svoju mali knjižnicu.

DND Lekenik je uspješno surađivalo s nekim ustanovama za djecu, stručnim službama, poduzećima i udrugama u mjestu i šire. Tu treba posebno istaknuti SOS Dječje selo Lekenik, Narodnu knjižnicu i čitaonicu. Također je uspješna i suradnja s Turističkom zajednicom i Općinom Lekenik.

Predsjednica DND Lekenik:

IVANKA GAJDEK