IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE DRUŠTVO NAŠA DJECA JASTREBARSKO u 2013. g.

KOORDINACIJSKO VIJEĆE „GRAD PRIJATELJ DJECE“

Početkom godine DND Jastrebarsko se uključilo u rad koordinacijskog vijeća “Grad prijatelj djece”. Uloga vijeća se sastojala u zadovoljavanju svih uvjeta za dobivanje statusa grada “Prijatelj djece”. Održana su dva sastanka na kojima su podijeljeni zadaci za prikupljanje podataka vezanih uz ispunjavanje upitnika potrebnog za vrednovanje statusa grada, u odnosu na zahtjeve za dobivanje statusa Grada prijatelja djece. Krajem godine  komisija je posjetila grad te donijela odluku o prijemu grada Jastrebarskog u društvo Gradova prijatelja djece.

LJETNA I ZIMSKA IGRAONICA

Na prijedlog predsjednice komisije, gospođe Jadranke Stojković kandidiran je projekt Zimske i Ljetne igraonice za najprojekt Gradova prijatelja djece te je ujedno i projekt osvojio glavnu nagradu. Već 11. godinu zaredom DND Jastrebarsko organiziralo je projekt Ljetne igraonice. Projekt  je namijenjen starijem predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu. Starijem predškolskom uzrastu ponuđeno je 6 aktivnosti (likovna radionica, lutkarska radionica, plesna radionica, škola mini rukometa, škola tenisa i škola plivanja), osnovnoškolci su mogli birati između 19 aktivnosti a to su likovna radionica, lutkarska radionica, plesna radionica, škola badmintona, brdskog biciklizma, juda, karatea, mini rukometa, odbojke, orijentacijskog trčanja, plivanja, ronjenja, sportova na vodi, stolnog tenisa, streličarstva, šaha, ulične košarke, tenisa i turnira u malom nogometu. Srednjoškolcima je ponuđeno 14 aktivnosti primjerenih njihovom uzrastu, a to su bili plesna radionica, škola badmintona, brdskog biciklizma, juda, karatea, odbojke, orijentacijskog trčanja, sportova na vodi, stolnog tenisa, streličarstva, šaha, ulične košarke, tenisa i turnira u malom nogometu. Zaprimljeno je 506 prijavnih listića sa preko 1000 prijavljene djece po ponuđenim aktivnostima. Sve aktivnosti su planirane i održane u terminu od 17.06.-12.07.2013. godine. Kroz 20 dana održano je 298 sati organiziranog podučavanja djece i mladih od strane voditelja koji su većinom kineziolozi ili studenti kineziologije, učitelji i treneri u svojim klubovima. U sklopu Ljetne igraonice organizirana je i izložba dječjih radova sa likovne i lutkarske radionice koja je održana u Glazbenoj školi u Jastrebarskom. Postav i organizaciju izložbe preuzela je na sebe akademska slikarica Ivana Strmečki Vučina Tradicionalno, krajem godine organizirana je Zimska igraonica: “Klizalište u Jaski”. Klizalište je bilo postavljeno na Strossmayerovom trgu od 7.12. 2013. do 12.1.2014. Uz DND Jastrebarsko  u organizaciju se uključila i Turistička zajednica grada Jastrebarsko sam Grad Jastrebarsko. Zimska igraonica za predškolski uzrast provodila se od 09.12. – 21.12.2013. godine u trajanju od 10 dana. Zbog velikog broja prijavljene djece predškolskog uzrasta organizirane su dvije grupe umjesto planirane jedne. Za stariji predškolski uzrast (5-6 godina) i učenike  osnovne škole projekt se sastojao od škole klizanja i likovne radionice.

SAJAM DJEČJE I SPORTSKE OPREME

Udruga DND Jastrebarsko u suradnji sa udrugom Borci i SZGJ organizirala je prvi sajam dječje i sportske opreme. Na sajmu su se mogle prodavati i kupovati rabljene igračke, odjeća i sportska oprema. Sav prihod od participacije prikupljen je za pomoć u radu udruge Borci. Tijekom 2013. godine upravni odbor DND Jastrebarsko održao je 5 sastanaka, na kojima je rješavana tematika vezana uz prostor udruge, nabavku opreme, članske iskaznice, organizaciju projekata te planiranje novih projekata za 2014. godinu.