GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE

prijatelji djece

Gradovi – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Trenutno je u Akciju uključeno 111 gradova/općina (lipanj 2016.), a počasni naziv je dostiglo 51 grad i općina, s trendom rasta. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Logo_djeca

Gradovi/općine – prijatelji djece u Hrvatskoj (prema redoslijedu proglašavanja od 2005.-2014.):

2005. – Čakovec, Opatija, Rijeka, Skrad, Varaždin, Zabok; 2006.- Brod Moravice, Dubrovnik, Kutina, Velika Gorica, Zagreb; 2007.- Karlovac, Koprivnica, Ogulin, Požega, Pregrada, Valpovo; 2008. – Delnice, Mali Lošinj; 2009.- Čazma, Dugo Selo, Križ, Slavonski Brod i Šibenik; 2010. – Krapina, Osijek, Prelog i Vrbovsko; 2011. – Belišće, Gospić, Pleternica, Pula, Ravna Gora i Sisak; 2012. – Buzet, Grubišno Polje, Labin, Radoboj, Stubičke Toplice, Vinkovci; 2013. – Jastrebarsko, Mače, Rovinj, Tuhelj, 2014. -Lovran, Mrkopalj, Nova Gradiška, Split; 2015. – Lipik, Solin, Vidovec.

POKAZATELJI STANJA AKCIJE

CILJ AKCIJE

Motivirati odrasle u gradovima i općinama Hrvatske da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta.

Program Akcije – obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Tako je hrvatski program razrađen putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece:(1) Programiranje i planiranje za djecu, (2) Financijska sredstva za djecu, (3) Podrška i potpora udrugama za djecu, (4) Dijete u sigurnom i zdravom gradu, (5) Zdravlje djece, (6) Odgoj i obrazovanje djece, (7) Socijalna skrb za djecu, (8) Kultura i šport za djecu, (9) Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i (10) Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.
Program Gradovi i općine prijatelji djece omogućuje:

1. stvaranje zajedništva odraslih u kreiranju programa za djecu
2. međusektorsku suradnju,
3. aktivnu participaciju djece u zajednici,
4. povezivanje gradova i općina koji imaju zajednička opredjeljenja za djecu
5. utjecaj na definiranje nacionalne strategije u korist djece.

NAČINI PROVEDBE

Cilj ove Akcije ostvaruje se na četiri međuovisna načina. To su:

– poticanje svih sudionika u svakom gradu / općini da udruženo i koordinirano čine što najviše mogu za dobrobit djeca

– evidentiranje postignutih rezultata

– medijsko praćenje dometa akcije

– dodjela javnog priznanja u obliku počasnog naziva grad / općina koji ispuni zahtjeve akcije – prijatelj djece.

POSEBNA VRIJEDNOST AKCIJE

Ovo je nova, društvena i stručna aktivnost, koja se temelji na implementaciji Konvencije UN-a o pravima djeteta i to na LOKALNOJ RAZINI.

OVA AKCIJA ŽELI POBOLJŠATI I ULJEPŠATI ŽIVOT DJECE!
ZATO: GRAĐANI, RODITELJI, DJECO, POMOGNITE DA VAŠ GRAD / OPĆINA ČIM PRIJE POSTANE – PRIJATELJ DJECE!

Javite se Središnjem koordinacijskom odboru Akcije u svom gradu / općini

ili u sjedište: Savez društava Naša djeca Hrvatske