NAGRADA GRIGOR VITEZ

Nagrade Grigor Vitez početak

Godišnja nagrada “Grigor Vitez”, nagrada za dječju književnost i ilustraciju, osnovana je i po prvi put dodijeljena 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje se za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci.

Osnivač nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske koji već 63 godine kontinuirano djeluje s djecom i za djecu. Među različitim sadržajima i aktivnostima Saveza, od najranijih dana važno je mjesto zauzimalo područje dječje knjige, u cilju unapređivanja njenog izdavaštva, promicanja kvalitete sadržaja te poticanje literarnog i likovnog stvaralaštva u knjigama za najmlađe.

logo_vitez

Nagrada je dobila ime «Grigor Vitez», po književniku Grigoru Vitezu, dugogodišnjem suradniku Saveza, osnivaču i uredniku biblioteke Vjeverica i pokretaču dječjeg časopisa Radost, a koji je najveći dio svojeg bogatog književnog rada posveti djeci. Već tada, i u vrijeme svoje prerane smrti 1966., bio je klasik naše dječje književnosti, osobito poezije.

Svečanost dodjele Nagrade prvim dobitnicima, održana je 13. listopada 1967. godine u prostorima Društva književnika Hrvatske, a prvi laureati ove bili su književnici Gustav Krklec i Ratko Zvrko te likovni umjetnici-ilustratori knjiga za djecu Cvijeta Job i Vilko Selan Gliha.

Od tada do današnjih dana, nagradu «Grigor Vitez» primilo je 53 književnika/ica za svoje književne tekstove te 34 likovna umjetnika/ca za ilustracije u knjigama za djecu.

Osim Nagrade autorima i autoricama, svake godine dodijeljuju se i posebne Pohvale urednicima i nakladnicima. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.

Preko stotinu nagrađenih knjiga za djecu i mlade uvršteno je u sam vrh umjetničkih ostvarenja za djecu, a mnogi od nagrađenih autora postali su klasicima naše dječje književnosti ili lučonoše najvećih kvaliteta koje je dostigla ilustracija knjiga za djecu u nas.

Trajni cilj Nagrade „Grigor Vitez“ može se najsažetije iskazati u kontekstu cjelokupne osnovne i trajne misije njenog osnivača i nositelja – Saveza društava Naša djeca Hrvatske: Pružimo djeci sve najbolje i to u svim aspektima života, kroz sve čimbenike koji djecu okružuju i utječu na formiranje njihovih osobnosti i kreativnih ličnosti.

Dodjela nagrada Grigor Vitez 2011.

Nagrade Grigor Vitez 2011_24 svaralastvo