TJEDAN NENASILJA U NOVOJ GRADIŠKI

S ciljem sprječavanja nasilja u lokalnoj zajednici, Grad Nova Gradiška i novogradiška Udruga za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „Prevencija“ u studenom 2013. godine organizirali su „Tjedan nenasilja“. Manifestacija „Tjedan nenasilja” dio je projekta “Društveni centar za mlade” koji se u Novoj Gradiški provodi u suradnji i uz financijsku potporu Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva.

U Tjednu nenasilja veliki broj stručnjaka, građana, djece i mladih, kroz niz je aktivnosti prezentirao alternativne, društveno prihvatljive oblike ponašanja i tako potvrdio kako su kontinuirana prevencija i edukacija jedini pravi način iskorjenjivanja nasilja među mladima. U Program „Tjedna nenasilja“ u Novoj Gradiški uključile su se odgojno-obrazovne i zdravstvene ustanove, organizacije civilnog društva te Policijska postaja Nova Gradiška, a u promicanju nenasilja svoj su doprinos dali i svi lokalni mediji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U okviru „Tjedna nenasilja“ održane su u Novoj Gradiški brojne aktivnosti sa zajedničkim ciljem da grad Nova Gradiška bude sredina koja afirmira nenasilno ponašanje i komunikaciju i ima nulti prag tolerancije na nasilje:

Sjednica vijeća za prevenciju kriminaliteta -1

• Sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška u čijem su radu sudjelovali voditelji školskih preventivnih programa u gradskim osnovnim i srednjim školama, predstavnici zdravstvenih ustanova, policije, Centra za socijalnu skrb, Prekršajnog suda Nova Gradiška te predstavnici civilnog društva.

Radionica Do cilja bez nasilja

• Kreativna radionica „Do cilja bez nasilja“ u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, Udruge „Prevencija“ i Osnovne škole „M.Lovrak“ Nova Gradiška

Tribina Prevencija i intervencije u sprječavanju nasilja -1

• Tribina „Prevencija i intervencije u sprječavanju nasilja“ u organizaciji novogradiške Udruge „Prevencija“ – predavači: Alma Rovis-Brandić, dipl. soc. ped., voditelj Vijeća za preventivne programe grada Zagreba i Terezija Purić, dipl. soc. ped., muzikoterapeut

Kviz - konvencija o pravima djeteta 1

• Kviz „Konvencija o pravima djeteta“ u organizaciji OŠ „M.Lovrak“ Nova Gradiška

Parada nenasilja -1

• Parada NE-nenasilja u kojoj su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića Nova Gradiška i učenici gradskih osnovnih škola „ Lj. Gaja“ i „M.Lovrak“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

• Info-pult i izlaganje policijskih vozila

Copy of Cyberspace - izazovi i zamke 2

• Tribina “Cyberspace – izazovi i zamke” u organizaciji novogradiške Gimnazije, OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška, Savjeta mladih Brodsko-posavske županije županijskog i Savjeta mladih Grada Nova Gradiška.

Otvorenje Street Workout parka 2

• Otvorenje poligona za Street Workout Bar Border Guards koji su osmislili mladi Novogradiščani iz Quad kluba “LotusI i vlastitim sredstvima financirali nabavu i postavljanje sprava za tzv. uličnu gimnastiku uz pomoć učenika i nastavnika Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška. Tim povodom Udruga “Prevencija” organizirala je svojevrsnu zabavu na otvorenom uz DJ Yakka i DJ Erptech.

Otvorenje Street Workout parka 1