ULAGANJE U OBRAZOVANJE DJECE TREBA BITI NAJVAŽNIJA STAVKA U BUDUĆEM DJEČJEM PRORAČUNU RH

Samobor, 17. rujna 2018. – Danas je u Samoboru održano tematsko savjetovanje pod nazivom „Važnost ulaganja lokalnih i regionalnih zajednica u djecu“u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i Grada Samobora.

Ovo je savjetovanje okupilo 130-ak sudionika: vodećih domaćih stručnjaka u području skrbi o djeci, predstavnike lokalnih uprava i regionalnih samouprava iz cijele Hrvatske te organizacija i ustanova koje pridonose ostvarivanju dječjih prava na lokalnim razinama.Na savjetovanju je stavljen poseban naglasak napitanje donošenja tzv. „dječjeg proračuna“ temeljenog na Općem komentaru br. 19 (2016.) UN-ova Odbora za prava djeteta: o izdvajanju sredstava iz javnih proračuna za ostvarenje dječjih prava te na pitanje kako osigurati da javni proračuni doista pridonose ostvarivanju prava djece.

Sudionike savjetovanja uvodno je pozdravila prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i Središnjeg KO akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, koja je istaknula kako su se svi rado odazvali pozivu gradskih čelnika Samobora, jednom od onih gradova u Republici Hrvatskoj koji vodi iznimnu brigu o mladima i ulaže značajna sredstva za prava i skrb djece na svim razinama.

Svima se obratio i predstavnik Dječjeg foruma Grada Samobora Petar Jurišić, zatim zamjenica gradonačelnika Grada Samobora, gđa Sanja Horvat Iveković, a zatim redom i predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku, gđa Valentina Otmačić, pravobraniteljica za djecu RH, gđa Helenca Pirnat-Dragičević, gđa Mirela Kovač Jagar u ime Ministarstva financija te g. Ivan Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND-a Hrvatske i Središnjeg KO akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, povodom pokretanja rasprave o ulaganjima u djecu izjavila je:

Svih ovih godina, akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ otvara važna pitanja skrbi za djecu i dječjih prava. Jedno od njih je zasigurno i pitanje ulaganja u djecu i tzv. dječji proračun. Na razini gradova i općina to pitanje važnosti ulaganja u djecu iz lokalnih proračuna smo među prvima pokretali još prije 15-ak godina, a lokalne zajednice poput Dubrovnika, Čakovca, Opatije među prvima su koje su upravo kroz akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece” davali okvire i za financijsko praćenje sredstava koja se ulažu u djecu.

U panelu savjetovanja sudjelovale su predstavnice Ministarstva financija, gđe Mirela Kovač Jagar i Mirta Hukman, Pravobraniteljica za djecu RH, gđa Helenca Pirnat-Dragičević, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, gđa Valentina Otmačić, dr.sc. Sonja Tošić Grlač, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, gđa Anđelka Visković, Viša savjetnica u Odsjeku za kulturu te voditeljica projekta Grad – prijatelj djece u Splitu. i Marijeta Jurić iz Dječjeg vijeća i Dječjeg foruma Splita te gđa Zlata Torbarina, Voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije i Vedrana Mihaljević iz Dječjeg gradskog vijeća Opatije. Sudionici panela dotakli su se ključnih pitanja vezanih uz ulaganja u djecu, kao što su: prijenos iskustava drugih zemalja koja imaju dječje proračune, planiranje državnog proračuna u odnosu na djecu u kontekstu procjenjivanja i ispitivanja učinka na djecu, obavljaju li se (ili trebaju li se obavljati) konzultacije s djecom, njihovim roditeljima/skrbnicima i stručnjacima za brigu o djeci, kao i kako osigurati da javni proračuni doista pridonose ostvarivanju prava ranjivih skupina djece.

Pravobraniteljica za djecu RH, gđa Helenca Pirnat-Dragičević, posebno je naglasila kako je Ured pravobraniteljice preporučio poduzimanje aktivnosti kako bi  u Državnom proračunu i proračunu jedinica  lokalne i područne (regionalne) samouprave korisnici proračuna zasebno alocirali podatke o sredstvima namijenjenim djeci. Usto je dodala kako:

U ostalim članicama EU ne postoji recentna praksa izrade dječjih proračuna, ali ako Republika Hrvatska, resorna ministarstva, gradovi, općine i županije uspiju dovršiti metodologiju koja je započeta, zajedno bi mogli postići to da Republika Hrvatska postane primjer dobre prakse među članicama Europske unije.

Gđa Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, bila je, kao i dosada, glas djece te je u njihovo ime poručila:

Djeca kažu kako je dobro planiranje ulaganja u djecu te nadasve mudro i pravedno trošenje sredstava na potrebe djece ono što im je jako važno, ali najvažnije je uključiti djecu u raspravu o svim pitanjima koja se tiču djece jer su današnja djeca jedini stručnjaci za djetinjstvo.

Vrijedi posebno istaknuti kako je uvaženi skup od predstavnice Ministarstva financija, gđe Mirele Kovač Jagar, doznao kako će prvi nacionalni dječji proračun biti izrađen do kraja 2018. i to kao konsolidirani dokument svih obveznika proračunskih sredstava te da će još do kraja njegove izrade biti imperativ dobro osmisliti pokazatelje za praćenje uspješnosti trošenja proračunskih sredstava, kao i osigurati informatička rješenja i administrativne kapacitete koja će omogućiti i ubrzati izradu i dostavu podataka za izradu konsolidiranog dječjeg proračuna države i jedinica lokalne područne (regionalne) samouprave. Idući korak nakon ovog bit će približiti dječji proračun djeci i cijeloj zainteresiranoj javnosti baš kao što je danas približen i sudionicima savjetovanja „Važnost ulaganja lokalnih i regionalnih zajednica u djecu“.

U nastavku savjetovanja razrada teme „Važnost ulaganja u djecu“ nastavljena je stručnim izlaganjima izv.prof.dr.sc. Zdenka Babića, pravobraniteljice za djecu, predstavnica Ministarstva financija, a skupu su prezentirani i primjeri dobre prakse Grada Dubrovnika i Općine Viškovo.

Prezentacije sa savjetovanja možete preuzeti na ovoj poveznici.

Dodatni izvori: Grad Samobor.

Fotografije: Grad Samobor i Savez društava “Naša djeca” Hrvatske.