ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI

logo4
Savez Društava Naša djeca Hrvatske
Hrvatski liječnički zbor
Hrvatsko društvoza preventivnu isocijalnu pedijatriju
Pedijatrijsko društvoHrvatske udrugemedicinskih sestara

AKCIJU PROVODE:

• Savez društava Naša djeca Hrvatske
  • Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju
  • Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara

Akciju vodi Središnji Koordinacijski odbor, čija je predsjednica prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND Hrvatske.

O AKCIJI “ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI”

Akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici” su 1999. godine zajednički pokrenuli: Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ u odnosu na djecu, te polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici.

Cilj te Akcije je promicanje i primjena humanizacije bolničkog liječenja djece u vremenu dok djeca borave u bolnici. Akcija se provodi u 39 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj, uz zajedničko osmišljeno sudjelovanje medicinskog  osoblja i vanjskih stručnih i društvenih suradnika iz Društava Naša djeca te drugih udruga i ustanova. Akcija je uvrštena u “Nacionalnu strategiju za prava djeteta u RH za razdbolje od 2014.-2020. godine”.

Akcija ima i podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od svog početka.

Akcija “Za osmijeh djeteta u bolnici” je tijekom osamnaest godina trajanja pridonijela da je dosad 39 bolnica/dječjih odjela ispunilo vrlo zahtjevne kriterije te nose naziv “bolnica/dječji odjel – prijatelj djece”. Zahvaljujući ovoj Akciji, kontinuirano se uvode europski standardi bolničkog liječenja djece, roditelji mogu dvadeset i četiri sata biti uz svoje bolesno dijete, otvorene su brojne igraonice i škole u bolnicama, dodatno educirano medicinsko osoblje te volonteri za rad s djecom u igraonicama; maksimalno je smanjen boravak djeteta u bolnici, a bolnički prostori su oplemenjeni za ugodan boravak djece. Ove godine smo započeli i sa stručnom analizom stanja tretmana bolesne djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi  (djeca iz udomiteljskih obitelji te djeca-korisnici u dječjim domovima) kako bismo razradili potrebne postupke za njihovu adekvatnu skrb prilikom boravka u bolnici.

U okviru akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” pokrećemo i niz humanitarnih akcija. Izdvajamo akciju “Uz nas niste sami – Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici” koju smo ostvarili u suradnji s Hrvatskom radio televizijom. Tom prilikom prikupljeno je više od 800.000,00 kuna te je nabavljeno 150 sklopivih fotelja za 36 bolnica dječjih odjela kako bi roditelji mogli biti cjelodnevno sa svojim bolesnim djetetom.

U Akciju je uključeno 39 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj, a prestižni naslov „Dječji bolnički odjel – prijatelj djeteta“ je do sada dobilo njih 34.

PROGRAM AKCIJE

Program Akcije iskazan je kroz 12 zahtjeva u korist djeteta, svaki od tih 12 zahtjeva sadrži svoje podtočke u obliku propozicija (ukupno ih je 73), koje sudionici Akcije trebaju postupno dostići i ostvariti. BOLNICA UPUĆUJE POZIV PROSUDBENOJ KOMISIJI KAD: SAMOKRITIČNO (OBJEKTIVNO) UTVRDI KVALITETNO IZVRŠENJE PROGRAMSKIH PROPOZICIJA PROSUDBENA KOMISIJA OCJENJUJE:

•  OPĆI DIO: godišnje izvedbene planove, plan edukacije bolničkog osoblja
  •  REZULTATE ANKETIRANJA – 6 UPITNIKA:  za djecu, roditelje, liječnike, medicinske sestre, ostalo osoblje, volontere
  •  OSTALA ZAPAŽANJA: okoliš bolnice, čekaonice i ambulante za djecu, sanitarne prostorije za djecu, bolesničke sobe za djecu, društvene prostorije i oprema

BOLNICA TREBA ISPUNITI NAJMANJE 80 % PROGRAMSKIH ZAHTJEVA DA BI DOBILA POČASNI NAZIV!

Bolnicama/dječjim bolničkim odjelima, koji u suradnji s lokalnim Društvom Naša djeca ispune ovdje navedene programske postupke i propozicije, dodjeljuje se u znak javnog priznanja počasni naziv:

plaketa bolnice

djecaobolnicigoljak

KAMPANJU “OBOJIMO OSMIJEH DJETETA U BOLNICI” je Savez društava Naša djeca Hrvatske pokrenuo početkom 2016. godine.Realizacija je započela, na Međunarodni dan zdravlja koji se obilježava 07.04. oslikavanjem jednog dijela dječjeg odjela Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, kampanja je nastavljena u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, gdje je prvo adaptirana, a zatim i kompletno uređena igraonica od 150 kvadrata.

Kampanju smo prošle godine zaokružili uređenjem jednog od “kontejnera” koji služe za povremeni boravak djece u  dvorišnom djelu Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, a 10. 03.ove godine nastavljamo uređenje iste bolnice uz pomoć djelatnika Nizozemske ambasade. Materijal za provođenje kampanje smo osigurali od svih hrvatskih vodećih proizvođača boja i lakova, a sredstva smo i dodatno prikupljali crowdfunding kampanjom na platformi “ČINI PRAVU STVAR”. Partneri su nam udruga PIMP MY PUMP i zagrebačka umjetnica Jasmina Jogić, u planu je suradnja i s drugim umjetnicima, slikarima i ilustratorima koji će oplemeniti bolničke prostore. Kampanja je odlično medijski prihvaćena i popraćena. Zahvaljujemo se svim partnerima na kampanji, postojećim i budućima. Također se zahvaljujemo našim donatorima materijala JUB, Samoborka, Caparol, Jupol, Buhaus Hrvatska, Bačelić d.o.o. i Obrt “Duga” iz Gornje Bistre te BBDO-u  Zagreb za izradu vizualnog identiteta Akcije.

Sve dodatne informacije o Akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici” i o kampanji “Obojimo osmijeh djeteta u bolnici” možete dobiti na:

info@savez-dnd.hr  i lana@savez-dnd.hr

Neke od objava pogledajte na navedenim linkovima: