ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI

logo4
Savez Društava Naša djeca Hrvatske
Hrvatski liječnički zbor
Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju
Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara

AKCIJU PROVODE:

• Savez društava Naša djeca Hrvatske
  • Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju
  • Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara

Akciju vodi Središnji Koordinacijski odbor, čija je predsjednica prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND Hrvatske.

O AKCIJI “ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI”

Akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici” su 1999. godine zajednički pokrenuli: Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ u odnosu na djecu, te polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici.

Cilj te Akcije je promicanje i primjena humanizacije bolničkog liječenja djece u vremenu dok djeca borave u bolnici. Akcija se provodi u 39 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj, uz zajedničko osmišljeno sudjelovanje medicinskog  osoblja i vanjskih stručnih i društvenih suradnika iz Društava Naša djeca te drugih udruga i ustanova. Akcija je uvrštena u “Nacionalnu strategiju za prava djeteta u RH za razdoblje od 2014.-2020. godine”.

Akcija ima i podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od svog početka.

Akcija “Za osmijeh djeteta u bolnici” je tijekom osamnaest godina trajanja pridonijela da je dosad 34 bolnice/dječja odjela ispunilo vrlo zahtjevne kriterije te nose naziv “bolnica/dječji odjel – prijatelj djece”. Zahvaljujući ovoj Akciji, kontinuirano se uvode europski standardi bolničkog liječenja djece, roditelji mogu dvadeset i četiri sata biti uz svoje bolesno dijete, otvorene su brojne igraonice i škole u bolnicama, dodatno educirano medicinsko osoblje te volonteri za rad s djecom u igraonicama; maksimalno je smanjen boravak djeteta u bolnici, a bolnički prostori su oplemenjeni za ugodan boravak djece. Prošle smo godine započeli i sa stručnom analizom stanja tretmana bolesne djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi  (djeca iz udomiteljskih obitelji te djeca-korisnici u dječjim domovima) kako bismo razradili potrebne postupke za njihovu adekvatnu skrb prilikom boravka u bolnici.

U okviru akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” pokrećemo i niz humanitarnih akcija. Izdvajamo akciju “Uz nas niste sami – Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici” koju smo ostvarili u suradnji s Hrvatskom radio televizijom. Tom prilikom prikupljeno je više od 800.000,00 kuna te je nabavljeno 150 sklopivih fotelja za 36 bolnica dječjih odjela kako bi roditelji mogli biti cjelodnevno sa svojim bolesnim djetetom.

U Akciju je uključeno 39 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj, a prestižni naslov „Dječji bolnički odjel – prijatelj djeteta“ je do sada dobilo njih 34.

Program akcije Za osmijeh djeteta u bolnici”

Program sadrži sljedećih 15 poglavlja u korist djece:

1. Odluka bolnica/dječjih odjela o nastavku sudjelovanja u ovoj akciji i izrada godišnjih programa.
  2. Edukacija o međusobnoj komunikaciji u bolnici.
  3. Prijem djeteta u bolnicu samo kad je to najbolje rješenje za dijete.
  4. Maksimalno smanjivanje boravka djeteta u bolnici.
  5. Holistički pristup liječnika i drugih stručnjaka bolesnom djetetu.
  6. Zdravstvena njega bolesnog djeteta na temelju trajne edukacije medicinskih sestara.
  7. Primjena suvremenih medicinskih standarda i protokola za boravak djeteta u bolnici.
  8. Individualni pristup svakom djetetu, uz prihvaćanje njegove osobnosti te specifičnih potreba i mogućnosti.
  9. Mogućnost cjelodnevnog posjeta roditelja/skrbnika i bliskih osoba bolesnom djetetu.
  10. Mogućnost 24-satnog boravka roditelja/skrbnika uz bolesno dijete
  11. Uključivanje roditelja/skrbnika u zdravstvenu njegu bolesnog djeteta.
  12. Igre i druge samostalne aktivnosti djece u bolnici.
  13. Odgojno-obrazovni i kulturno-zabavni sadržaji s djecom u bolnici.
  14. Volonterske aktivnosti za djecu u bolnici.
  15. Opremanje, oplemenjivanje i funkcionalnost bolničkog prostora za djecu.

Svako od ovih 15 programskih poglavlja ima po nekoliko propozicija koje bolnica/dječji odjel treba izvršiti da bi dobila počasni naziv: Bolnica/dječji odjel – Prijatelj svakom djetetu.

POSTUPCI ZA DOSTAVU PRIJAVE SUDJELOVANJA U AKCIJI I PREPORUKE ZA SURADNJU TIJEKOM PROVEDBE AKCIJE

Za prijavljivanje i daljnje sudjelovanje u ovoj akciji preporučuje se nadležnom osoblju bolnice/dječjeg odjela da u suradnji s lokalnim dosadašnjim ili novim vanjskim suradnicima i volonterima (iz Društava  Naša djeca i drugih udruga i ustanova) zajednički:

1. upoznaju ovaj prošireni i osuvremenjeni program i propozicije,
  2. procijene želje i mogućnosti nastavka/početka zajedničke suradnje, koja ostvarivanjem objavljenih programskih zahtjeva može bolnici/dječjem odjelu donijeti novi javni ugledni naziv,
  3. ako je to obostrano prihvatljivo, da donesu i zajednički potpišu odluku o sudjelovanju u provedbi ovih novih propozicija akcije,
  4. da o toj odluci službenim dopisom obavijeste vodeći Koordinacijski odbor akcije – čime se uspostavlja daljnja međusobna komunikacija i suradnja.

(Službeni dopis dostavlja se poštom sjedištu KO-a, koje se nalazi u Savezu društava Naša djeca Hrvatske, Zagreb, Amruševa ul. 10/4.)

INFORMATIVNI PODACI O AKCIJI – ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI

JOŠ MALO O NASTANKU I RAZVOJU OVE AKCIJE:

Poticaji za pokretanje i ostvarivanje ove akcije bili su:

• želja da se i djeci kad se nađu u bolnici pomogne da što prije i što uspješnije nastave svoj razvoj i život,
  • spoznaja da je u prošlosti zbog manjeg znanja i težih životnih uvjeta bilo i mnogobrojnih neprimjerenih postupaka prema djeci u bolnici,
  • odlučnost da se u našim sadašnjim uvjetima i u daljnjem društvenom napretku, a koristeći i svjetska saznanja i iskustva, nastavi i kod nas stvarati što bolje uvjete i poticaje za primjenu humanizacije bolničkog liječenja djece.

Dakako, današnje stanje značajno se promijenilo u svijetu pa i kod nas, i stalno se proširuje novim spoznajama te poboljšava postupcima, ali je poželjno da se to ostvaruje u bolnici što brže i što šire u korist djece.

BOLNICE KOJE SU UKLJUČENE U AKCIJU:

Klinika za dječje bolesti Zagreb, Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Sisak, Opća bolnica Zabok, Opća bolnica Varaždin sa odjelima pedijatrije i dječje kirurgije, Opća bolnica Pula, Opća bolnica Gospić, Opća bolnica Našice, Opća bolnica Virovitica, Dječja bolnica Srebrnjak, KBC Sestre Milosrdnice, Opća županijska bolnica Vinkovci, Thalassoterapia Crikvenica, Županijska bolnica Čakovec, Opća bolnica Ogulin, Opća županijska bolnica Vukovar, Klinički bolnički centar Rijeka, Klinički bolnički centar Zagreb, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež, Opća bolnica Koprivnica, Opća bolnica Zadar, Opća bolnica Dubrovnik, Opća bolnica Bjelovar, Opća bolnica Knin, KBC Zagreb,  Opća županijska bolnica Požega, KBC Rijeka Kantrida, Klinika za infektivne bolesti Zagreb, Opća bolnica Šibenik, KBC Zagreb Zavod za dječju kirurgiju, Opća bolnica Karlovac,  Opća bolnica Slavonski Brod, Opća bolnica Osijek, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

plaketa bolnice

djecaobolnicigoljak

KAMPANJU “OBOJIMO OSMIJEH DJETETA U BOLNICI” je Savez društava Naša djeca Hrvatske pokrenuo početkom 2016. godine.Realizacija je započela, na Međunarodni dan zdravlja koji se obilježava 07.04. oslikavanjem jednog dijela dječjeg odjela Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, kampanja je nastavljena u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, gdje je prvo adaptirana, a zatim i kompletno uređena igraonica od 150 kvadrata.

Kampanju smo prošle godine zaokružili uređenjem jednog od “kontejnera” koji služe za povremeni boravak djece u  dvorišnom djelu Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, a 10. 03.ove godine nastavljamo uređenje iste bolnice uz pomoć djelatnika Nizozemske ambasade. Materijal za provođenje kampanje smo osigurali od svih hrvatskih vodećih proizvođača boja i lakova, a sredstva smo i dodatno prikupljali crowdfunding kampanjom na platformi “ČINI PRAVU STVAR”. Partneri su nam udruga PIMP MY PUMP i zagrebačka umjetnica Jasmina Jogić, u planu je suradnja i s drugim umjetnicima, slikarima i ilustratorima koji će oplemeniti bolničke prostore. Kampanja je odlično medijski prihvaćena i popraćena. Zahvaljujemo se svim partnerima na kampanji, postojećim i budućima. Također se zahvaljujemo našim donatorima materijala JUB, Samoborka, Caparol, Jupol, Buhaus Hrvatska, Bačelić d.o.o. i Obrt “Duga” iz Gornje Bistre te BBDO-u  Zagreb za izradu vizualnog identiteta Akcije.

Sve dodatne informacije o Akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici” i o kampanji “Obojimo osmijeh djeteta u bolnici” možete dobiti na:

info@savez-dnd.hr  i lana@savez-dnd.hr

Neke od objava pogledajte na navedenim linkovima: